Agroportex.bio: мобільний додаток виводить фермерів на міжнародний ринок «Органік» – перший крок зроблено на BioFach2018 Назад

Agroportex.bio: мобільний додаток виводить фермерів на міжнародний ринок «Органік» – перший крок зроблено на BioFach2018

З 28 лютого по 3 березня при підтримці RIA.com відбудеться 17 Національна виставка агротехнологій «Агропром-2018»

Image title


Органічна продукція – без перебільшення світле майбутнє українського АПК та й села загалом. Саме в цій дуже затребуваній і прибутковій ніші  українські фермери можуть стати світовими лідерами. Найбільшій Міжнародній виставці органічних харчових продуктів БіоФах (BioFach 2018) у Нюрнберзі українські продукти мали великий успіх. А сенсацією цьогорічного БіоФаху став мобільний додаток Agroportex.bio, який допомагає швидко знайти виробнику та покупцю один одного, причому, без посередників. Українська розробка унікальна. Нею відразу зацікавилося чимало іноземних компаній, а для наших виробників це віщує хороші перспективи.

БіоФах (www.biofach.de) – це найбільший і найавторитетніший світовий захід у галузі органічного виробництва. Для України заявити про себе на такому рівні було вкрай важливо. Адже в нашій країні виробництво органічної продукції має великі перспективи.

На такі продукти у світі величезний попит, який зростає з кожним днем. Вони дорогі, а відтак і «премія за органік» висока. Наші чорноземи дозволяють отримувати пристойні врожаї, без застосування хімдобрив, а оскільки  таке вирощування потребує багато людської праці, то на селі створюватимуться нові робочі місця. І таке виробництво береже довкілля. Як не крути – вигода очевидна. Єдине, що не дає українським фермерам завоювати ринки Європи та США, – слабкий маркетинг. Поки що на їхній продукції добре заробляють тільки посередники. Для того, щоб про вітчизняних виробників дізнався світ, а самі виробники знайшли своїх закордонних партнерів, з України на БіоФах вирушила величезна делегація. Наш національний павільйон тут було представлено вже вп’яте. За цей час його площа зросла майже вдвічі: з 70 м кв. в 2014 році до 130 м кв. в 2018-му. Також зросла кількість компаній-експонентів — з 8 до 20. І серед них, як ніколи раніше велика частка підприємств-переробників. Так, якщо раніше майже всі учасники національного павільйону України були виробниками зернових, то тепер було 4 ягідників, 3 виробників олійних культур, 1 виробник томатної пасти, 1 виробник чаїв, 1 орган сертифікації та 9 виробників зернових, частина з яких також пропонує перероблену продукцію.

Органічне сільське господарство дуже швидко розвивається в Україні. Причому зростає і кількість виробників, і асортимент продукції, і, що дуже важливо, – наше органічне виробництво досить швидко вписалося в сучасні світові тенденції, – розповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева. – Зокрема, збільшується кількість компаній, які пропонують перероблену продукцію. Сьогодні у виробників органічної продукції є чітке розуміння, що високотехнологічні підприємства мають значну перевагу — як в Україні, так і на міжнародному ринку. Нинішній тренд – орієнтація на смаки вже наступного покоління. Я б радила всім нашим виробникам, які тільки виходять на ринок, враховувати ці глобальні тенденції. Потрібно використовувати якісь унікальні можливості своєї місцевості та створювати індивідуальний продукт; особливу увагу приділяти переробці (це можуть бути, наприклад,  заморожені ягоди, олія тощо) і орієнтуватися на смаки  кінцевого споживача, звісно, не тільки українського, але й закордонного. Тільки так справа буде прибутковою.

Щоб українські виробники і закордонні покупці мали можливість активніше спілкуватися, в рамках виставки відбувся вже традиційний Український Форум.

БіоФах – це унікальний майданчик, який дає можливість налагодити серйозні ділові зв’язки, – говорить засновник агропромислової групи «Арніка» Андрій Пилипченко. – Однозначно за останні роки покращилося ставлення до українських виробників. Наприклад, наша компанія вже завоювала значний авторитет у споживачів. Ми працюємо в сегменті «преміум» і можемо підтвердити якість своєї  продукції, весь цикл виробництва. На виставці як учасники побували торік. І якщо минулого року всі продажі за кордон на сто відсотків здійснювалися через посередників, то вже нинішнього кількість продажів без посередників становить майже 20%. Наступного року ця цифра, очікуємо, ще значно збільшиться.

Учасники стверджують, що за час проведення виставки кожен з учасників отримав близько 60 контактів з потенційними покупцями! А оскільки далеко не всі виробники органічної продукції змогли приїхати на БіоФах особисто, налагоджували потрібні контакти і представляли інтереси вітчизняних фермерів організатори Міжнародного форуму AGROPORT Ukraine (www.agroport.ua).

AGROPORT давно переріс формат сільськогосподарської виставки і сьогодні це ціла система підтримки виробників. В тому числі ми намагаємося підвищувати обізнаність фермерів, давати нові знання, і БіоФах нам  важливий з точки зору досвіду, – розповідає керівник AGROPORT Дмитро Титаренко. – В Україні, наприклад, досить слабкий маркетинг. Тож намагаємося зрозуміти, як цей процес організовують передові світові компанії і як допомогти його налагодити українським фермерам. На жаль, Україну поки що розглядають здебільшого як ринок дешевої сировини для подальшої переробки. Крім того, українські виробники вже встигли створити на міжнародному ринку певний шлейф недобросовісності. Але ця ситуація зараз  швидко змінюється. Органічний сектор особливо цікавий з точки зору маркетингу, оскільки має чітку систему сертифікації і підтвердження якості.

Серйозним інструментом для розвитку маркетингу та створення хорошої репутації стане мобільний додаток Agroportex.bio, який Україна представила на виставці.

Виробники хочуть дорожче продати, а покупці якомога дешевше купити. Для цього їм однозначно треба обходитися без посередників. Кожен рік у світі відкриваються платформи, які мають вирішувати це завдання, але всі вони не для України і наші фермери не можуть ними  скористатися, – говорить Марія Махновець, експерт з експорту органічної продукції, представник компанії Agroportex.bio. – По-перше, вони на іноземній  мові, по-друге, як правило, існують у вигляді сайту, а фермери не мають часу довго сидіти в Інтернеті, телефон найзручніший для них інструмент. Відчуваючи потребу в таких контактах, українці створюють спільноти у соцмережах, але вони працюють  досить хаотично. Тому Agroportex.bio є альтернативою традиційним закордонним спеціалізованим майданчикам та українським «дошкам оголошень». Тому що перші не пристосовані до ментальних та інфраструктурних реалій українського ринку, а другі – не гарантують покупцям простежуваність виробничо-збутових ланцюгів органічної продукції і надійність продавців.

Скористатися додатком Agroportex.bio зможуть тільки кінцеві виробники із підтвердженою сертифікатом продукцією та гарною репутацією. Система миттєво сповіщатиме їх про запити на продукцію, що зазначена у сертифікаті.  Автоматично перекладатиме пропозиції  та запити на мову користувача. Мобільний  додаток запрацює орієнтовно у  ІІ кварталі 2018 р.. Вартість – 3-4 тис. грн на рік. Розробники вважають, що саме такий формат, а не комісія від угоди, буде найвигіднішим для усіх сторін.

За словами представників проекту, що перші півроку додатком можна буде користуватися безкоштовно за попередньою реєстрацією на сайті: www.agroportex.bio



Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье